Русия винаги е била подготвена за масирани кибератаки и продължава да

...
Русия винаги е била подготвена за масирани кибератаки и продължава да
Коментари Харесай

Русия смята, че НАТО тренира удар срещу нея и в киберпространството

Русия постоянно е била готова за масирани кибератаки и продължава да укрепва осведомителната си сигурност. Това утвърждава Олег Сиромолотов, заместник-ръководител на съветското външно министерство, в изявление за ТАСС. Държавната организация разгласява днес поредица от материали, в които се прокарва тезата, че Русия е застрашена от координирана сред западните страни хакерски атаки.

" Ефективността на злонамерената компютърна активност, осъществявана от украинска територия против Русия, очевидно не дава отговор на упованията на западните служби. Бяхме готови за масирани офанзиви ", споделя Олег Сиромолотов.

Като доказателство за тази възможна нова офанзива, към този момент под егидата на НАТО, се показва това, че Киев се е включил към центъра за киберзащита на Северноатлантическия алианс в Талин. А и съветските управляващи имат информация, че в границите на ръководено от НАТО обучение, извършено от Англия, е била симулирана кибератака срещу държавните институции в Калининградска област и енергийната система на Москва, утвърждава Олег Сиромолотов.

В множеството случаи Съединените щати извършват електронни саботажи " под непознат байрак ", превръщайки цифровата среда в " див запад ", в който царува безотговорност, утвърждава Олег Сиромолотов. " Те (САЩ - бел. ред.) интензивно употребяват компликациите при идентифицирането на източника на злонамерена активност и правят електронни диверсии " под непознат байрак ". С други думи, те превръщат цифровата среда в " див запад ", където господстват безнаказаността и правото на мощния. "

Той се базира и на обява на The Times, че английските национални сили за киберсигурност целеустремено набират IT експерти с знания по съветски език. Сиромолотов означи, че в тези опити на Лондон " няма нищо изненадващо ".

Иначе британците систематично насочвали нападателните си благоприятни условия в осведомителната сфера към Русия, изяснява заместник-министърът на външните работи. Редовно се провеждали учения, в това число под егидата на НАТО, за нанасяне на удари благодарение на IT по съветски обекти от сериозната осведомителна инфраструктура.

Освен това Лондон систематично работел за насърчаване на русофобията в интернет и за " изтриване на истината "  за външната политика на Русия в западното осведомително поле. Сиромолотов също по този начин съобщи, че Обединеното кралство предизвиква антируската активност на украинските хакери по всички вероятни способи.

Той акцентира, че съветското управление " отделя все по-голямо внимание на укрепването на осведомителната сигурност ". " На държавно равнище се подхващат набор от подобаващи административни и механически ограничения, а системите за отбрана се усъвършенстват непрекъснато ", акцентира заместник-министърът.

На този стадий няма никаква информация съветски запаси да са били ударени или подложени на офанзиви. За сметка на това постоянно, и то освен от началото на войната, а и от преди този момент, излиза наяве за офанзиви по държавни институции и частни фирми от страна на съветски хакерски групи, като за част от тях се допуска, че работят под егидата на Кремъл.

Само преди два дни Националният център за киберсигурност (NCSC) на Великобритания издаде публично предизвестие, че руски и ирански хакери се пробват да обхванат в кореспонденцията и сметките на видни персони от английското общество.  " Шпионският лов ", насочен най-вече към политици, длъжностни лица, публицисти, анализатори и публични фигури е почнал преди месеци, само че напоследък се усилва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР